Składniki:
400 g mielonego mięsa
2 jajka
100 g cebuli pokrojonej w kostkę
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka
1/2 I wywaru z kostki bulionowej
200 g makaron
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 papryki
2 łyżki posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
Zmieszać mielone mięso z jajkiem, 50 g cebuli, bułką tartą, 4 łyżkami wody i przyprawami. Z tej masy formować okrągłe pulpeciki. Doprowadzić wywar do wrzenia, włożyć do niego pulpeciki i zagotować. Zagotować 2 I osolonej wody, wsypać makaron i gotować przez około 12 minut. Wyłożyć na sito, przepłukać zimną wodą i odcedzić. Obrany czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle w niskiej temp zeszklić czosnek i 50 g cebuli. Dodać mąkę, wywar z pulpecików, przecier pomidorowy i gotować 5 minut. Paprykę pokroić w paski. Dodać do sosu i zagotować. Dodać makaron i pulpeciki. Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz