McDONALD'S- KURCZAK McNUGGETS


Składniki:
- 4 filety z piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki vegety
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- szczypta czosnku granulowanego
- olej roślinny – we frytkownicy
 
Sposób przygotowania:
Roztrzep jajko i wymieszaj z wodą w niedużej misce.  Połącz pokruszone płatki kukurydziane, sól, mąkę, vegetę, cebulę, czosnek, pieprz w woreczku foliowym. Rozbij tłuczkiem filety z kurczaka na grubość około 8mm. Pokrój na kawałki wielkości jednego „gryza”. Wrzuć kawałki kurczaka do woreczka i potrząsaj tak żeby się dokładnie obtoczyły w panierce. Następnie wyjmij kawałki kurczaka z woreczka i zanurz je w jajku zmieszanym z wodą. Ponownie wrzuć kurczaka do woreczka z panierką. Potrząśnij aby panierka przykleiła się do kurczaka. Włóż woreczek do lodówki na godzinę, schłodź pozostałe jajko. Po godzinie powtórz proces panierowania. Smaż we frytkownicy przez 10-12 minut, aż kurczak się zarumieni.  Nie wrzucaj na raz za dużo kawałków. Wystarczy około 9 na jeden raz. Usmażone kawałki owiń na 3-5 min. w ręcznik papierowy, aby wchłonął się tłuszcz. Następnie włóż nuggety do rozgrzanego piekarnika i podpiekaj jeszcze przez 5-7 minut. Serwuj z ulubionym dipem McDonald’s

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz