KOTELT SCHABOWY Z PUSZYSTĄ PANIERKĄ


Składniki:
- kotlet ze schabu
- pół szklanki mąki
- pół szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kotleta tłuczemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, i nacieramy z obu stron przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 20- 30 minut. Po wyjęciu kotleta z lodówki, ściągamy z niego czosnek. Przygotowujemy 3 talerze. Na jeden sypiemy mąkę, na drugi jajko roztrzepane z dodatkiem śmietany, do trzeciego dajemy bułkę tartą. Kotleta panierujemy w kolejności mąka- jajko- bułka i smażymy na oleju, do momentu aż panierka zrobi się złocista. Podajemy z puree i surówką z kiszonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz