Domowy kebab

 

Składniki:
50 dag filetów z indyka lub kurczaka
torebka przyprawy do kebaba
2 łyżki oleju
1-2 ogórki (świeże lub konserwowe)
2 pomidory
sałata lodowa
cebula
bułki do kebaba
1 kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietany
2–3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
ketchup ostry

Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski, wlać 2 łyżki oleju i wsypać przyprawę do kebaba. Bardzo dokładnie wymieszać, aby szczelnie oblepiła mięso. Przykryć i odstawić do lodówki na 3–4 godziny. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę, obraną cebulę w półplasterki, sałatę porwać na drobne kawałki.
Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Bułkę podgrzać z obu stron na suchej patelni (lub opiec w piekarniku albo na grillu).

Przygotować sosy :
jogurt wymieszać z obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi.Dodatkowym sosem będzie również ketchup (ale to wedle uznania). Porcje mięsa i pokrojonych warzyw układać na gorących plackach pita. Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Bułkę podgrzać
Mięso i warzywa polać sosami – jogurtowym i ostrym z keczupu (lub tylko jednym). Można je także posypać świeżymi ziołami, np. oregano, natką, kolendrą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz