Składniki:
50 dag filetów z indyka lub kurczaka
torebka przyprawy do kebaba
2 łyżki oleju
1-2 ogórki (świeże lub konserwowe)
2 pomidory
sałata lodowa
cebula
bułki do kebaba
1 kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietany
2–3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
ketchup ostry
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski,
wlać 2 łyżki oleju i wsypać przyprawę do kebaba. Bardzo dokładnie
wymieszać, aby szczelnie oblepiła mięso. Przykryć i odstawić do lodówki
na 3–4 godziny. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę, obraną cebulę w
półplasterki, sałatę porwać na drobne kawałki.
Pokrojone warzywa
wymieszać w miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często
mieszając. Bułkę podgrzać z obu stron na suchej patelni (lub opiec w
piekarniku albo na grillu).
Przygotować sosy
:
jogurt wymieszać z obranym, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi.Dodatkowym sosem będzie również ketchup (ale to wedle uznania). Porcje mięsa i pokrojonych warzyw
układać na gorących plackach pita. Pokrojone warzywa wymieszać w
miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Bułkę
podgrzać
Mięso i warzywa polać sosami – jogurtowym i ostrym z
keczupu (lub tylko jednym). Można je także posypać świeżymi ziołami, np.
oregano, natką, kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz