Pałeczki z kurczaka w panierce z piekarnika


Składniki: 
5 pałek z kurczaka
1 szklanka płatków kukurydzianych 
1/4 szklanki mąki pszennej lub ziemniaczanej 
1 łyżka masła 
sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka, chili, curry

Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć i ściągnąć skórę (chyba, że oczywiście ją lubicie : ) Natrzeć przyprawami, tak aby całe mięso było pokryte.  Płatki kukurydziane rozdrobnić, można to zrobić tłuczkiem do mięsa lub blenderem i wymieszać z mąką. Pałki kurczaka panierować w mące z płatkami, dokładnie przyciskając, aby dobrze się przykleiły.
Pieczemy w piekarniku w temp. 200 C przez ok. 1,5 godziny. Możemy użyć zwykłej blachy teflonowej lub naczynia żaroodpornego. (Wyłożyłam je papierem do pieczenia, wtedy nic się nie przypieka i możemy łatwo odwrócić mięso.) Po ok. godzinie pieczenia mięso możemy podlać roztopioną łyżką masła.
Smacznego : )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz