Fasolka po bretońsku


Składniki:
50 dag białej fasolki (najlepiej Jaś), 
50 dag kiełbasy zwyczajnej lub prawdziwej wiejskiej,
20 dag wędzonego boczku,
około 100 g koncentratu pomidorowego,
olej
Do smaku: sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, majeranek

Sposób przygotowania: 
Dokładnie płuczemy fasolkę, następnie zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc - niech się moczy. Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie, w której fasolka się moczyła. Gotuję ją do miękkości . Jeżeli woda wyparuje, dolać ale nie dużo.
Kiełbasę, boczek,kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy olej (ok.łyżki)  i wrzucamy pokrojone składniki. Najpierw boczek, gdy chwilę się poddusi dodajemy kiełbasę. Wszystko razem dusimy.
Gdy już mamy wszystko podduszone i ugotowane, do rondla wrzucamy fasolkę(razem z wodą w której się gotowała), dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko razem chwilę dusimy. Na samym końcu dodaję przyprawy, wg. smaku. 
Żeby zagęścić fasolkę, możemy zrobić zasmażkę (na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy 1 płaską łyżkę mąki, chwilkę podsmażamy, aż się zarumieni, po czym dodajemy do fasolki)

Pamiętajcie żeby zawsze potrawy doprawiać na sam koniec gotowania, bo po dodaniu np.koncentratu, boczku itp., potrawa ma już inny smak.
Więc najpierw spróbuj - zanim osolisz, doprawisz !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz