Składniki:
250 g suchej białej fasoli lub puszka fasoli, gotowej do użycia (dla tych co pragną zrobić wszystko "szybciej")
3 marchewki
pietruszka
4-5 dużych ziemniaków
2 kostki bulionu warzywnego
15 dag wędzonego boczku
majeranek, sól, pieprz (ewentualnie czosnek)
Sposób przygotowania:
Sposób wykonania zależy do tego z jaką fasolą mamy do czynienia. Jeśli
użyjemy gotowej fasoli z puszki, wystarczy dodać ją po prostu na 10
minut przed końcem gotowania. Jeśli używamy fasoli suchej, całość
przedstawia się następująco. Fasolę należy przepłukać, zalać zimną wodą i
moczyć w niej przez noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą,
dorzucić kostki rosołowe i gotować do miękkości (najczęściej trwa to
dość długo niestety). Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki,
ziemniaki w kostkę. Warzywa dodać do fasoli, gdy będzie już prawie
miękka. Podsmażyć pokrojony w kostkę
boczek, wytopić. Boczek dodać do gotującej się zupy. Kiedy
warzywa z fasolą będę już miękkie, doprawić zupę dość obficie
majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo można dodać też
przecisnięty ząbek czosnku. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz