Zupa fasolowa


Składniki:
250 g suchej białej fasoli lub puszka fasoli, gotowej do użycia (dla tych co pragną zrobić wszystko "szybciej")
3 marchewki
pietruszka
4-5 dużych ziemniaków
2 kostki bulionu warzywnego
15 dag wędzonego boczku
majeranek, sól, pieprz (ewentualnie czosnek)

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania zależy do tego z jaką fasolą mamy do czynienia. Jeśli użyjemy gotowej fasoli z puszki, wystarczy dodać ją po prostu na 10 minut przed końcem gotowania. Jeśli używamy fasoli suchej, całość przedstawia się następująco. Fasolę należy przepłukać, zalać zimną wodą i moczyć w niej przez noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, dorzucić kostki rosołowe i gotować do miękkości (najczęściej trwa to dość długo niestety).  Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa dodać do fasoli, gdy będzie już prawie miękka.  Podsmażyć  pokrojony w kostkę boczek, wytopić. Boczek dodać do gotującej się zupy. Kiedy warzywa z fasolą będę już miękkie, doprawić zupę dość obficie majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo można dodać też przecisnięty ząbek czosnku. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz