KARTACZE


Składniki:
2 kg ziemniaków obranych
1 kg ziemniaków gotowanych w mundurkach
65 dkg mięsa z karkówki
2 cebule, majeranek, sól, pieprz, 20 dkg boczku

Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy przez ścierkę (wodę odstawiamy). Dodajemy gotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Masę mieszamy i doprawiamy. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulę, majeranek, sól, mieszamy. Formujemy placuszki, na ok 15 dkg ciasta nakładamy 5 dag mięsa. Zlepiamy formując charakterystyczny kształt. Kartacze wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy 1/2 h na wolnym ogniu. Z boczku robimy skwarki i smażymy z cebulką. SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz