PLACEK PO WĘGIERSKU

Składniki:

SOS Z MIĘSEM
- 1kg wołowiny lub wieprzowiny
- 3 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 1 sos do pieczeni ciemny (knorr)
- sól
- 1 ząbek czosnku
- margaryna
- pieprz
- papryka ostra
- mąka
- woda
- śmietana do polania placka

Sposób przygotowania sosu:
Jak robić placki ziemniaczane każdy wie, więc pisała nie będę. Moja sugestia brzmi - osobiście wolę troszeczkę grubszy placek z dobrze zapieczonymi bokami, ale może niektórzy wolą np: cieniutkie. Mięso kroimy w kosteczkę, następnie posypujemy odrobiną soli pieprzu i papryki.
Całość wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, a następnie dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość podpiekamy, a następnie dolewamy wody aby mięso się dusiło. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Gdy mięso będzie już mięciutkie a woda odparuje całość znowu podpiekamy. Następnie dolewamy zimnej wody, mieszamy wszystko, a następnie wsypujemy dwie paczki sosu do pieczeni (należy pamiętać aby woda nie była wrząca). Mieszamy wszystko do momentu aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki możemy do garnuszka wsypać mąkę i  dokładnie wymieszać z wodą. Sporządzony roztwór wlewamy powoli ciągle mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli sos tego wymaga przyprawiamy wg uznania (wg uznana). Sos wylewamy na placek, zamykamy go i polewamy śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz