Składniki:
- cebula
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 1,5 - 2 szklanki mąki
- kostka rosołowa, trochę słodkiej papryki
- olej do głębokiego smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Robimy ciasto naleśnikowe z mleka, jajka i mąki. Dodatkowo dodajemy
jedną kostkę rosołową. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na zwykłe
naleśniki żeby dobrze obklejało cebulkę. Cebulę obieramy i kroimy na
około jedno centymetrowe plastry. Środek plastra usuwamy tworząc krążki.
Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy, maczamy krążki dokładnie w
cieście i wrzucamy na wrzący olej. Jak zaczną się robić rumiane
odwracamy na drugą stronę. Po usmażeniu wyjmujemy i układamy na
papierowym ręczniku w którego wsiąknie nadmiar tłuszczu. Podajemy póki
jest ciepłe.
Oprócz cebulek możemy użyć różnych innych warzyw, np. cukinii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz