KRĄŻKI CEBULOWE


Składniki:
- cebula
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 1,5 - 2 szklanki mąki
- kostka rosołowa, trochę słodkiej papryki
- olej do głębokiego smażenia
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Robimy ciasto naleśnikowe z mleka, jajka i mąki. Dodatkowo dodajemy jedną kostkę rosołową. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na zwykłe naleśniki żeby dobrze obklejało cebulkę. Cebulę obieramy i kroimy na około jedno centymetrowe plastry. Środek plastra usuwamy tworząc krążki. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy, maczamy krążki dokładnie w cieście i wrzucamy na wrzący olej. Jak zaczną się robić rumiane odwracamy na drugą stronę. Po usmażeniu wyjmujemy i układamy na papierowym ręczniku w którego wsiąknie nadmiar tłuszczu. Podajemy póki jest ciepłe.
Oprócz cebulek możemy użyć różnych innych warzyw, np. cukinii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz