ROLADKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI I SEREM



Składniki:
- 20 dag pieczarek
- łyżeczka masła
- kostka cebulowa Knorr
- tymianek – pół łyżeczki
- łyżeczka koperku
- plasterek żółtego sera
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć, osuszyć ewentualnie obrać (ja nie obieram tylko dokładnie myję i osuszam bo wierzę, ze w skórce jest dużo smaku:)). Pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać kostkę cebulową, tymianek koperek. Doprawić pieprzem. Solić nie trzeba, ponieważ sól jest już w kostce cebulowej.
Piersi z kurczaka w razie potrzeby obsprawić a następnie utłuc jak na kotlety (nie za grube, będziemy je zawijać w roladki). Każdy kotlet posypać solą i pieprzem, ułożyć po pół plasterka sera i wzdłuż środka pieczarki (ja użyłam po solidnej łyżce pieczarek na każdy) – resztę pieczarek można sobie zjeść :)
Kotlety zawijać w roladki. Jeżeli ktoś jest zdolny skleić roladki. Jeśli jak ja – nie wychodzi mu to(prawdopodobnie w związku ze sporą ilością farszu) związać nitką z jednej i drugiej strony, tak, aby się nie rozchodziły. Każdą roladkę pospać odrobiną tymianku. Na talerzyku roztrzepać jajko.Na drugim wysypać tartą bułkę.Na patelni rozgrzać tłuszcz. Każdą roladkę obtoczyć w jajku i tartej bułce i niezwłocznie kłaść na patelnię. Smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru na średnim ogniu (aby się nie przypaliło z wierzchu nie dosmażając w środku). Przed podaniem z każdej roladki zdjąć nitkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz