Składniki:
- 20 dag pieczarek
- łyżeczka masła
- kostka cebulowa Knorr
- tymianek – pół łyżeczki
- łyżeczka koperku
- plasterek żółtego sera
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć, osuszyć ewentualnie obrać (ja nie obieram tylko
dokładnie myję i osuszam bo wierzę, ze w skórce jest dużo smaku:)).
Pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać kostkę cebulową, tymianek
koperek. Doprawić pieprzem. Solić nie trzeba, ponieważ sól jest już w
kostce cebulowej.
Piersi z kurczaka w razie potrzeby obsprawić a następnie utłuc jak na
kotlety (nie za grube, będziemy je zawijać w roladki). Każdy kotlet
posypać solą i pieprzem, ułożyć po pół plasterka sera i wzdłuż środka
pieczarki (ja użyłam po solidnej łyżce pieczarek na każdy) – resztę
pieczarek można sobie zjeść
Kotlety zawijać w roladki. Jeżeli ktoś jest zdolny skleić roladki. Jeśli
jak ja – nie wychodzi mu to(prawdopodobnie w związku ze sporą ilością
farszu) związać nitką z jednej i drugiej strony, tak, aby się nie
rozchodziły. Każdą roladkę pospać odrobiną tymianku. Na talerzyku roztrzepać jajko.Na drugim wysypać tartą bułkę.Na patelni rozgrzać tłuszcz. Każdą roladkę obtoczyć w jajku i tartej
bułce i niezwłocznie kłaść na patelnię. Smażyć z każdej strony do
uzyskania złotego koloru na średnim ogniu (aby się nie przypaliło z
wierzchu nie dosmażając w środku). Przed podaniem z każdej roladki zdjąć nitkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz