Składniki:
NALEŚNIKI:
1 litr mleka,
2 jajka,
ok. 4 łyżki oleju,
ok. 30 czubatych łyżek mąki
FARSZ:
ładny duży kawałek mięsa wołowego z którego da sie ugotować rosół,
ok. 3 cebule,
1/3-1/2 margaryny(ja używam palmy z murzynkiem)
DODATKOWO:
-do panierowania; ok. 3 jajka, bułka tarta,
- do smażenia; ok. 1 i 1/2 margaryny,
-sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miski, roztrzepać, lekko posolić, dolać mleko, wymieszać.
Dokładać po łyżce maki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dolać
olej i porządnie wymieszać.
Przed pieczeniem pierwszego naleśnika smaruje patelnie olejem, potem już na suchej.
Wychodzi mi z tego ok. 20 sztuk.
Na mięsku ugotować rosół-można wykorzystać do barszczu :)
Cebulkę (pokroić w kosteczkę) lekko przyrumienić na margarynie.
Ugotowane mięso zmielić, dodać cebulkę, doprawić sola i pieprzem.Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zawinąć.Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na margarynie na rumiano z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz