SPAGHETTI CARBONARA


Składniki:
- 50 dag makaronu spaghetti,
- 10 – 15 dag chudego wędzonego boczku,
- 3 – 4 żółtka jaj,
- ćwierć litra śmietany kremówki lub tortowej (może być też ser mascarpone),
- ząbek czosnku,
- ser żółty do posypania,
- oliwa
- sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kroimy boczek na cienkie plasterki i zrumieniamy go na patelni z użyciem oliwy. Następnie dodajemy połowę śmietany, posiekany drobno czosnek i dusimy chwilę. Do śmietany, która nam została dodajemy żółtka i ser. Wszystko mieszamy i wlewamy na patelnię. Pilnujemy, aby nie zaczęło wrzeć, gdyż sos się nam zwarzy. Doprawiamy całość do smaku, łączymy sos z makaronem i podajemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz