Składniki:
- 50 dag makaronu spaghetti,
- 10 – 15 dag chudego wędzonego boczku,
- 3 – 4 żółtka jaj,
- ćwierć litra śmietany kremówki lub tortowej (może być też ser mascarpone),
- ząbek czosnku,
- ser żółty do posypania,
- oliwa
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kroimy boczek na cienkie
plasterki i zrumieniamy go na patelni z użyciem oliwy. Następnie
dodajemy połowę śmietany, posiekany drobno czosnek i
dusimy chwilę. Do śmietany, która nam została dodajemy żółtka i ser.
Wszystko mieszamy i wlewamy na patelnię. Pilnujemy, aby nie zaczęło
wrzeć, gdyż sos się nam zwarzy. Doprawiamy całość do smaku, łączymy sos z
makaronem i podajemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz