Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- obrana cebula pokrojona w talarki
- makaron typu spaghetti
- sos pomidorowy (może być z kartonika - taki luźniejszy koncentrat)
- 20 dag mięsa mielonego
- przyprawy
- sól i pieprz
- ew. żółty ser do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp
pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Czekasz aż
się zeszklą. Potem dokładasz mięso mielone i lekko je obsmażasz,
mieszając łopatką, żeby nie przywarło. Na koniec wlewasz do tego sos
pomidorowy z kartonika. Możesz dodać ulubione przyprawy np. bazylię czy
oregano, trochę soli, pieprzu i szczypta cukru też nie zaszkodzą.
Ugotuj
makaron spaghetti: do garnka z osolonym wrzątkiem wstaw garść makaronu.
Nie łam go na mniejsze kawałki - po chwili sam zacznie mięknąć i sam
się zatopi w wodzie. Po 2 minutach możesz podziubać widelcem, żeby nitki
się ze sobą nie skleiły. Gotuj tyle, ile jest napisane na opakowaniu -
będzie wtedy al dente, czyli sprężysty.
Parujący makaron układasz na
talerzach w gniazda, a potem polewasz gorącym sosem. Możesz posypać
spaghetti tartym parmezanem lub dowolnym żółtym serem jaki znajdziesz w
lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz