Składniki:
- ziemniaki ugotowane
1
kg
- jaja kurze całe
2
szt.
- mąka ziemniaczana
2
łyżka
- mąka pszenna tortowa
1
szklanka
- sól, pieprz
1
szczypta
- bułka tarta
1
szklanka
Sposób przygotowania:
Obrane, ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z
jajami. Dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste, podobne jak na kluski
śląskie, ale nieco mniej zwarte. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Łyżeczką nabierać trochę masy i formować, zmoczonymi w chłodnej wodzie
dłońmi, niewielkie kulki, wielkości małego orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzać olej, ilość tak jak na frytki. Każdą
uformowaną kuleczkę obtoczyć w bułce tartej. Wrzucać po 15-20 szt. na
rozgrzany głęboki olej na patelnię. Smażyć na piękny złoty kolor na
średnim ogniu. Kilka razy zamieszać. Wyłowić i przełożyć do odsączenia
nadmiaru tłuszczu.
Podawać do różnorakich mięs i surówek zamiast frytek czy ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz