KULECZKI ZIEMNIACZANE


Składniki: 
- ziemniaki ugotowane 1 kg 
- jaja kurze całe 2 szt. 
- mąka ziemniaczana 2 łyżka 
- mąka pszenna tortowa 1 szklanka 
- sól, pieprz 1 szczypta 
- bułka tarta 1 szklanka

Sposób przygotowania:
Obrane, ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jajami. Dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste, podobne jak na kluski śląskie, ale nieco mniej zwarte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżeczką nabierać trochę masy i formować, zmoczonymi w chłodnej wodzie dłońmi, niewielkie kulki, wielkości małego orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzać olej, ilość tak jak na frytki. Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć w bułce tartej. Wrzucać po 15-20 szt. na rozgrzany głęboki olej na patelnię. Smażyć na piękny złoty kolor na średnim ogniu. Kilka razy zamieszać. Wyłowić i przełożyć do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawać do różnorakich mięs i surówek zamiast frytek czy ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz