Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1/2 woreczeka ryżu
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- kapusta biała lub ew. włoska
- pieprz, kucharek, majeranek (dużo!)
- 280 g koncentratu pomidorowego
- mąka do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie
studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do mięsa mielonego
dodajemy gotowy ryż i cebulę, jajko i przyprawy. Aby sprawdzić czy mięso
jest dobrze doprawione możemy podsmażyć kawałek i spróbować ; )
Liście kapusty parzymy kilka minut we wrzątku (nie za długo, bo
będą się rozpadać). Następnie do środka nakładamy mięsny farsz i
zawijamy. Obtaczamy w mące i smażymy najlepiej na margarynie, aż się
zarumienią. Podlewamy wodą i gotujemy ok. 30 min. Dodajemy koncentrat
pomidorowy, chwilę gotujemy, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem i
zaklepujemy.
W razie potrzeby doprawiamy ponownie do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz