Gołąbki


 Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/2 woreczeka ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • kapusta biała lub ew. włoska
  • pieprz, kucharek, majeranek (dużo!)
  • 280 g koncentratu pomidorowego
  • mąka do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do mięsa mielonego dodajemy gotowy ryż i cebulę, jajko i przyprawy. Aby sprawdzić czy mięso jest dobrze doprawione możemy podsmażyć kawałek i spróbować ; )
Liście kapusty parzymy kilka minut we wrzątku (nie za długo, bo będą się rozpadać). Następnie do środka nakładamy mięsny farsz i zawijamy. Obtaczamy w mące i smażymy najlepiej na margarynie, aż się zarumienią. Podlewamy wodą i gotujemy ok. 30 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem i zaklepujemy.
W razie potrzeby doprawiamy ponownie do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz