Składniki:
- 10 parówek małych (lub 5 dużych)
- 25 dag mąki
- 2 dag drożdży
- łyżka mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- jajko
- łyżeczka oleju
- łyżeczka cukru
- sól
Sposób przygotowania:
Do mąki dodać drożdże rozprowadzone w letnim mleku i cukrze; śmietanę;
żółtko; olej i odrobinę soli. Ciasto należy oczywiście wyrobić i od razu
rozwałkować na cienki placek.
Parówki obrać z foli. Długie parówki przeciąć na pół.
Placek posmarować lekko spienionym białkiem. pokroić nożem na paski
szerokości 2 cm. Na każdym płożyć parówkę i spiralnie owinąć paskiem
ciasta.Tak przygotowane parówki ułożyć dość luźno na blaszę wysmarowanej
tłuszczem, posmarować resztą białka (ja polecam raczej olej, białko
bardziej się przypala).
Piec na złoty kolor. Podawać z ketchupem i sałatą lub kapustą pekińską wymieszaną z sosem
sałatkowym Knorra- wg mnie najlepszy to koperkowo ziołowy. Możecie także
przyrządzić własny sos winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz