Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml letniej wody
- 50 ml oliwy lub oleju (ja używam oliwy, która zostaje mi po zjedzeniu suszonych pomidorów) + oliwa do smarowania paluszków
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszam z wodą, olejem, solą, drożdżami i łyżeczką cukru. Wyrabiam
gładkie, lśniące i bardzo elastyczne ciasto. Okrywam ręcznikiem i
pozwalam mu odpocząć przez 10-15 minut. Gdy już ładnie ruszy do góry, na
stolnicy oprószonej mąką wałkuję paluszki chlebowe. Powinny być bardzo
cienienie, gdyż urosną i podwoją swoją objętość. Chlebowe węże układam
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy zapełnię jedną blachę
(wychodzą mi 4 blachy średnio po 14 paluszków), pędzelkiem smaruję
wszystkie zrobionym wcześniej masełkiem czosnkowym (masło+ czosnek+ odrobina koperku, sól) i wstawiam do piernika nagrzanego do 200 stopni
na około 10 minut, do czasu, aż się ładnie przyrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz