Składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
125 ml ciepłej wody
125 ml ciepłego mleka
7 g drożdży instant ( 1 opakowanie)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
2 łyżki rozpuszczonego masła
na nadzienie:
10 dag kiszonej kapusty
4 duże pieczarki
1 cebula
sól
pieprz
kminek
Sposób przygotowania:
Podgrzać
wodę i mleko. Drożdże wymieszać z mlekiem i wodą. Dodać łyżeczkę cukru i
tyle mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na 15
minut.
Pieczarki zetrzeć na tarce i zrumienić na dużej patelni, na oleju wraz z posiekaną w kostkę cebulą. Kapustę
pokroić drobno, dodać na patelnię, chwilę razem smażyć. Podlać kilkoma
łyżkami wody i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i 1/2
łyżeczki kminku mielonego.
Do ciasta dodać sól, masło, 1 jajko, 1 żółtko ( białka użyjemy później do posmarowania pasztecików) oraz resztę mąki.
Dokładnie wyrabiać ciasto przez 5 minut. Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 kawałków.
Z każdego kawałka formować nieduży prostokąt. Na środku układać po łyżce nadzienia.
Dłuższe boki prostokąta podwinąć do wewnątrz. Zrolować pasztecik krótszym bokiem do środka, jak roladę, tworząc bułeczkę.
Paszteciki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Paszteciki posmarować białkiem rozmąconym z łyżką mleka. Można posypać sezamem.
Piec 30-35 minut, aż będą złote.SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz