PIZZA HUT- CIASTO CIENKIE


Składniki:
- 400 g maki
- 40 g drożdży
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- woda
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

Sposób przygotowania:
Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę, 1/4 szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować kulę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i ponakłuwać je widelcem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz