PRZEPYSZNE PIEROGI RUSKIE


Farsz:
700 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
300 g białego sera
2 cebule
posiekany koperek
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
1 szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać z resztą składników na farsz i przyprawić na ostro(!).
Mąkę, masło, jajko i sól zalać bardzo ciepła wodą i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba więc podsypywać mąką (!). Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka farsz. Mocno skleić brzegi.
Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch gotować 3-5 minut.
Pierogi ruskie podaje się polane zrumienionym boczkiem, słoninką, można posypać zieleniną lub podawać z surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz