Składniki:
1 kg mięsa. Ja używam karczku zazwyczaj, ale robiłam już gyros ze schabu, łopatki i szynki wieprzowej. Za każdym razem był doskonały. Pamiętać należy jednak, ze schab i chuda szynka będą po smażeniu bardziej suche niż karczek czy łopatka.
0,5 szklanki oleju
2 łyżki przyprawy gyros (ja używam przyprawy firmy Kamis)
2 rozgniecione ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w cieniutkie paseczki. Resztę składników mieszamy ze sobą i
zalewamy otrzymaną marynatą mięso. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na parę godzin. Po wyjęciu odsączamy nadmiar oleju i smażymy na patelni, na mocnym
ogniu, często mieszając. Smażyć aż mięso będzie miękkie. Czasem można
smażyć za długo i mięso będzie znów twarde ( tzn. przypieczone zbyt
mocno), ale i takie da się zjeść przeważnie. Co do mięsa to tyle.
Zawsze gyros podaję z sosem czosnkowym, który również jest niesamowicie prosty w przyrządzeniu. Potrzebować będziemy:
- 1 mały jogurt naturalny
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
Wszystko
razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut. Sos ten nadaje się nie
tylko do gyrosu, ale także do pizzy i sałatek. Gyros możemy podać z
frytkami, ryżem albo upieczonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz