Składniki na kluseczki (dla 4 osób):
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
jajko (niekoniecznie)
łyżeczka soli
łyżka masła
Składniki na roladki:
1/2
kg udźca wołowego lub polędwicy wołowej
2 łyżki musztardy,
20 dag
wędzonego boczku,
2 duże ogórki kiszone,
cebula,
łyżka mąki,
2-3 łyżki
śmietany,
sól, pieprz
Sposób przygotowania klusek:
Ziemniaki obrać, umyć. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować do
miękkości. Ziemniaki odcedzić, utrzeć na pure'e i włożyć do miski.
Następnie ziemniaki w misce lekko ugniatamy, do osiągnięcia równej
powierzchni.
Potem dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy. Do powstałego
dołka wsypujemy mąkę ziemniaczaną (tyle ile dołek jej zabierze). Dodać
wyjęte ziemniaki i jajko, wyrobić na jednolite ciasto.
Z ciasta formować małe kulki jednakowej wielkości. W każdej zrobić palcem wgłębienie. W garnku zagotować wodę, posolić. Stopniowo wrzucać kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię, zamieszać i jeszcze chwilkę pogotować. Wyjąć łyżką cedzakową.
Z ciasta formować małe kulki jednakowej wielkości. W każdej zrobić palcem wgłębienie. W garnku zagotować wodę, posolić. Stopniowo wrzucać kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię, zamieszać i jeszcze chwilkę pogotować. Wyjąć łyżką cedzakową.
Sposób przygotowania rolad:
Mięso
pokroić na 4 plastry, rozbić na tyle żeby póżniej łatwo było nam je
rolować, posmarować musztardą. Warzywa pokroić w kostkę, boczek w paski.
Po kilka pasków boczku rozłożyć na każdym plastrze, posypać cebulą i ogórkiem, oprószyć solą oraz pieprzem. Plastry mięsa zrolować, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią.
Olej rozgrzać w rondlu, włożyć rolady, zrumienić z każdej strony. Wlać 1/2 litra wrzącej wody, dusić ok. jedną godzinę na małym ogniu. Rolady wyjąć.
Mąkę rozrobić z 1/2 szklanki wody, dodać do sosu z duszenia, wymieszać i zagotować, mieszając. Sos gotowy zabielić śmietaną, wymieszać, chwilę gotować na małym ogniu. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rolady podawać z kluskami śląskimi, polane sosem.
Po kilka pasków boczku rozłożyć na każdym plastrze, posypać cebulą i ogórkiem, oprószyć solą oraz pieprzem. Plastry mięsa zrolować, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią.
Olej rozgrzać w rondlu, włożyć rolady, zrumienić z każdej strony. Wlać 1/2 litra wrzącej wody, dusić ok. jedną godzinę na małym ogniu. Rolady wyjąć.
Mąkę rozrobić z 1/2 szklanki wody, dodać do sosu z duszenia, wymieszać i zagotować, mieszając. Sos gotowy zabielić śmietaną, wymieszać, chwilę gotować na małym ogniu. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rolady podawać z kluskami śląskimi, polane sosem.
Do całego zestawu pasuje najbardziej surówka z czerwonej kapusty. ( Ja uwielbiam czerwoną kapustę pomieszaną z sosem czosnkowym, pychotka! ) :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz