ROLADY WOŁOWE


Składniki na kluseczki (dla 4 osób):
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
jajko (niekoniecznie)
łyżeczka soli
łyżka masła

Składniki na roladki:
1/2 kg udźca wołowego lub polędwicy wołowej
2 łyżki musztardy, 
20 dag wędzonego boczku,
2 duże ogórki kiszone,
 cebula,
łyżka mąki, 
2-3 łyżki śmietany, 
sól, pieprz

Sposób przygotowania klusek:
Ziemniaki obrać, umyć. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować do miękkości. Ziemniaki odcedzić, utrzeć na pure'e i włożyć do miski. Następnie ziemniaki w misce lekko ugniatamy, do osiągnięcia równej powierzchni.
Potem dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy. Do powstałego dołka wsypujemy mąkę ziemniaczaną (tyle ile dołek jej zabierze). Dodać wyjęte ziemniaki i jajko, wyrobić na jednolite ciasto.
 Z ciasta formować małe kulki jednakowej wielkości. W każdej zrobić palcem wgłębienie. W garnku zagotować wodę, posolić. Stopniowo wrzucać kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię, zamieszać i jeszcze chwilkę pogotować. Wyjąć łyżką cedzakową.

Sposób przygotowania rolad:
Mięso pokroić na 4 plastry, rozbić na tyle żeby póżniej łatwo było nam je rolować, posmarować musztardą. Warzywa pokroić w kostkę, boczek w paski.
 Po kilka pasków boczku rozłożyć na każdym plastrze, posypać cebulą i ogórkiem, oprószyć solą oraz pieprzem. Plastry mięsa zrolować, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią.
Olej rozgrzać w rondlu, włożyć rolady, zrumienić z każdej strony. Wlać 1/2 litra wrzącej wody, dusić ok. jedną godzinę na małym ogniu. Rolady wyjąć.
Mąkę rozrobić z 1/2 szklanki wody, dodać do sosu z duszenia, wymieszać i zagotować, mieszając. Sos gotowy zabielić śmietaną, wymieszać, chwilę gotować na małym ogniu. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rolady podawać z kluskami śląskimi, polane sosem. 
Do całego zestawu pasuje najbardziej surówka z czerwonej kapusty. ( Ja uwielbiam czerwoną kapustę pomieszaną z sosem czosnkowym, pychotka! ) :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz