Krupnik tradycyjny


Składniki: 
3 skrzydełka z kurczaka (można gotować również na kości ze schabu)
3 korzenie pietruszki 
pół selera 
2 marchewki 
2 duże ziemniaki 
pół szklanki kaszy perłowej 
koperek
2 łyżki śmietany
pieprz, sól, 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
W 2 litrach wody ugotować skrzydełka. Można dodać pół kostki rosołowej. Marchewkę pokroić w talarki, pietruszkę, seler, ziemniaki w kosteczkę. Wyjąć skrzydełka, zszumować. Wrzucić marchewkę, seler, pietruszkę. Kiedy będą na wpół miękkie, dodać ziemniaki i kaszę. Gotować razem do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, 2 ząbkami czosnku. Dodać posiekany koperek. Zabielić śmietaną. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz