Składniki:
1 kg buraków
2 marchewki
1 seler
1 pietruszka
kość ze schabu, lub w prostszej wersji kostka rosołowa
koperek
pół kubka śmietany
fasola z puszki (najlepiej czerwona)
3-4 ziemniaki
Sposób przygotowania:
Pół kg buraków obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach i odkładamy na bok. Drugie pół kg obieramy i kroimy na cztery części. Dodajemy do osobnego garnka, zalewamy wodą tak aby przykryła buraki i gotujemy aż puszczą kolor i zrobią się bledsze.Do drugiego garnka wrzucamy obrane warzywa, pokrojone w kostkę ziemniaki i jeśli mamy to kość ze schabu, oraz starte buraki.Wszystko razem gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki i buraki będą miękkie. Gdy buraki z drugiego garnka puszczą kolor, wlewamy zabarwioną wodę do wywaru.Dodajemy fasolę. Barszcz zabielamy 3-4 łyżkami śmietany. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. (Ja dodaję jeszcze 1 ząbek czosnku). Na koniec dodajemy posiekany koperek. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz