Składniki:
4-5 ogórków kiszonych
3-4 łyżki śmietany (nie może być prosto z lodówki)
dwa żeberka lub 3 skrzydełka
kostka rosołowa
marchewka
4-5 ziemniaków
1 łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Gotowanie zupy ogórkowej odbywa się według tego samego schematu, co gotowanie zupy
pomidorowej czy kalafiorowej. Na początku należy włożyć do garnka
dobrze opłukane żeberka lub skrzydełka i gotować je na małym ogniu.
Zebrać szum.
Gdy woda zacznie wrzeć dodać do zupy ogórkowej obraną pietruszkę, seler, pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz kostkę rosołową. Gdy ziemniaki trochę zmiękną dorzucić do zupy starte na tarce ogórki kiszone. Zupę gotować jeszcze przez 10 minut, doprawić do smaku. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, można dodać troszkę wody z ogórków kiszonych.
Do osobnego kubeczka odlewać dwie chochle zupy ogórkowej i rozrobić ją ze śmietaną, następnie wlać do garnka cały czas mieszając. Jeśli śmietana nie jest zimna, to zupa nie powinna się zważyć. Dla złagodzenia smaku można dodać łyżeczkę masła.
Zupa ogórkowa to idealne danie na każdą porę roku! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz