- Jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z dłoni (np. po sprzątaniu) umyj je sokiem z cytryny. Sok z cytryny świetnie też wybawia przebarwienia na dłoniach powstałe na skutek obierania warzyw.
- Jeśli chcesz odświeżyć sztućce ze stali nierdzewnej włóż je do wody w której gotowały się ziemniaki. Potem umyj i wytrzyj do sucha. Sztućce będą jak nowe.
- Aby napoczęty już chleb dłużej zachował swoją świeżość przykryj go wilgotnym papierem pergaminowym.
- Jeśli chcesz ładnie rozbić mięso na kotlety schabowe, włóż je do foliowego woreczka lub owiń folią, potem dopiero rozbij. Mięso równomiernie się rozbije i nie poszarpie.
- Aby pozbyć się intensywnego zapachu ryby i mulistego smaku włóż rybę do mleka z pieprzem (na ok. 2 godzin), obłóż cebulą, selerem lub pietruszką, albo skrop dobrze sokiem z cytryny.
- Aby woda podczas gotowania ziemniaków nie kipiała należy dolać do niej kilka kropel oleju.
- Aby podczas smażenia na patelni tłuszcz nie pryskał warto posypać ją odrobiną soli.
Kuchennych trików ciąg dalszy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz