Kuchennych trików ciąg dalszy

  1. Jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z dłoni (np. po sprzątaniu) umyj je sokiem z cytryny. Sok z cytryny świetnie też wybawia przebarwienia na dłoniach powstałe na skutek obierania warzyw.
  2. Jeśli chcesz odświeżyć sztućce ze stali nierdzewnej włóż je do wody w której gotowały się ziemniaki. Potem umyj i wytrzyj do sucha. Sztućce będą jak nowe.
  3. Aby napoczęty już chleb dłużej zachował swoją świeżość przykryj go wilgotnym papierem pergaminowym.
  4. Jeśli chcesz ładnie rozbić mięso na kotlety schabowe, włóż je do foliowego woreczka lub owiń folią, potem dopiero rozbij. Mięso równomiernie się rozbije i nie poszarpie.
  5. Aby pozbyć się intensywnego zapachu ryby i mulistego smaku włóż rybę do mleka z pieprzem (na ok. 2 godzin), obłóż cebulą, selerem lub pietruszką, albo skrop dobrze sokiem z cytryny.
  6. Aby woda podczas gotowania ziemniaków nie kipiała należy dolać do niej kilka kropel oleju.
  7. Aby podczas smażenia na patelni tłuszcz nie pryskał warto posypać ją odrobiną soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz