Kurczak po myśliwsku


Składniki:
  • dowolne części kurczaka, u nas udka i piersi
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 3 listki laurowe
  • szczypta rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml wytrawnego wina
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • oliwa do podsmażenia

Sposób przygotowania:
Kurczaka solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące. W rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę  i smażymy kurczaka, aż się przyrumieni ze wszystkich stron. Kurczaka wyjmujemy, a w tym samym naczyniu podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy pomidory, następnie ponownie kurczaka, wino, listki laurowe i rozmaryn. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
Smacznego : )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz