Składniki:
8 płatów makaronu Lasagne
500 g piersi z kurczaka
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
200 g brokułów
300 g pieczarek
2 puszki pomidorów (użyłam krojone bez skórki)
ok. 350 g sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
olej do podsmażenia, masło do wysmarowania formy
Składniki na sos beszamelowy :
2 łyżki masła lub margaryny
3 – 4 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać
mięso pokrojone w kosteczkę. Brokuły podzielić na małe różyczki i
ugotować al dente, a następnie dorzucić do mięsa wraz z pieczarkami
pokrojonymi w kostkę. Później dodać pomidory z puszki (razem z zalewą),
bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod
przykryciem około 30 min, później odkryć i gotować jeszcze przez jakiś
czas (ok 10 min).
Osobno przygotować sos beszamelowy: Na małym ogniu w
garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z
mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając gotować, aż sos
zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Układać warstwy w następującej kolejności
- płat makaronu (ja wcześniej ugotowałam i wyłożyłam podwójną porcję )
-nadzienie mięsne
-starty ser
- cienka warstwa sosu beszamelowego
…itd. Na wierzchu przykryć płatem lasagne (x2) posmarować pozostałym
sosem beszamelowym i posypać serem. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min w
temp. 180 C. Po upieczeniu można dodatkowo polać sosem pomidorowym i
udekorować bazylią.
Smacznego : )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz