Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto wstawić do piekarnika
blaszaną miskę z wodą. W ten sposób ciasto nie będzie zbyt suche.
Posyp powierzchnię świeżo przygotowanego budyniu cukrem – nie wytworzy się na nim kożuch.
Jeśli ciasto z polewą wstawisz do lodówki,
polewa straci połysk. I pamiętaj, że ciasta z polewą dłużej zachowują
wilgotność. W cieście pojawiły się grudki? Dodaj do niego kilka kropli
oliwy lub oleju!
Ten sposób jest coraz częściej praktykowany, ale przypominamy jeszcze
raz: wilgotne i miękkie ciasta biszkoptowe i torty łatwiej się pokroją,
jeśli wcześniej zanurzysz nóż w ciepłej wodzie.
Ciasto łatwiej wydobędziesz z formy, jeśli po wyjęciu z piekarniku
blachę postawisz na mokrej ściereczce lub zanurzysz ją na chwilę w
wodzie.
Placek owocowy nie będzie miał zakalca i będzie kruchy, jeśli przed ułożeniem owoców posmarujesz jego wierzch lekko ubitym białkiem oraz oprószysz mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz