Słodkości


Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto wstawić do piekarnika blaszaną miskę z wodą. W ten sposób ciasto nie będzie zbyt suche.
Posyp powierzchnię świeżo przygotowanego budyniu cukrem – nie wytworzy się na nim kożuch.
Jeśli ciasto z polewą wstawisz do lodówki, polewa straci połysk. I pamiętaj, że ciasta z polewą dłużej zachowują wilgotność. W cieście pojawiły się grudki? Dodaj do niego kilka kropli oliwy lub oleju!
Ten sposób jest coraz częściej praktykowany, ale przypominamy jeszcze raz: wilgotne i miękkie ciasta biszkoptowe i torty łatwiej się pokroją, jeśli wcześniej zanurzysz nóż w ciepłej wodzie.
Ciasto łatwiej wydobędziesz z formy, jeśli po wyjęciu z piekarniku blachę postawisz na mokrej ściereczce lub zanurzysz ją na chwilę w wodzie.
Placek owocowy nie będzie miał zakalca i będzie kruchy, jeśli przed ułożeniem owoców posmarujesz jego wierzch lekko ubitym białkiem oraz oprószysz mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz