Jajka, śmietana, mleko, ser

Żeby jajka smażone na patelni nie przywierały do dna, na rozgrzanym tłuszczu
trzeba najpierw zrumienić szczyptę mąki. Pamiętaj również, że aby jajka
sadzone będą lśniące i miały zwartą konsystencję, nie (!) można ich
solić podczas smażenia.
Doprawia się je na talerzu. Jajka nie pękną podczas gotowania, a
także łatwiej później obiorą się ze skórki, jeśli dodasz do wody
szczyptę soli lub... kilka kropel soku z cytryny. Z pęknięciem poradzisz
sobie także, jeśli na czubku jajka zrobisz maleńką dziurkę przed
ugotowaniem.
Prosty trik: miękki ser żółty łatwiej zetrzesz na tarce, jeśli
wcześniej włożysz go na pół godziny do zamrażarki. Żeby zabielana
śmietaną zupa się nie zważyła, można wymieszać ją wcześniej z 2-3 łyżkami mleka, najlepiej słodkiego. Mleko nie wykipi, jeżeli ścianki garnka posmarujesz mlekiem lub margaryną na wysokości około 5 cm ponad
powierzchnią mleka. Surowe żółtka przed dodaniem do gorącej zupy należy
lekko ubić z odrobiną wody lub mleka – dzięki temu nie zetną się w mało
apetyczne skrzepy.
Sposób na wysuszony ser żółty: wystarczy zalać go świeżym mlekiem i
odstawić na kilka godzin. Śmietanka dobrze się ubije, jeśli wcześniej
zostanie porządnie schłodzona, a podczas ubijania dodasz szczyptę soli.
Pamiętaj także o schłodzeniu miski i trzepaczki. I nigdy nie ustawiaj
miksera na najwyższe obroty, bo zamiast piany zrobi się masełko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz