Jajka, śmietana, mleko, ser



  • Żeby jajka smażone na patelni nie przywierały do dna, na rozgrzanym tłuszczu trzeba najpierw zrumienić szczyptę mąki. Pamiętaj również, że aby jajka sadzone będą lśniące i miały zwartą konsystencję, nie (!) można ich solić podczas smażenia.

  • Doprawia się je na talerzu. Jajka nie pękną podczas gotowania, a także łatwiej później obiorą się ze skórki, jeśli dodasz do wody szczyptę soli lub... kilka kropel soku z cytryny. Z pęknięciem poradzisz sobie także, jeśli na czubku jajka zrobisz maleńką dziurkę przed ugotowaniem.

  • Prosty trik: miękki ser żółty łatwiej zetrzesz na tarce, jeśli wcześniej włożysz go na pół godziny do zamrażarki. Żeby zabielana śmietaną zupa się nie zważyła, można wymieszać ją wcześniej z 2-3 łyżkami mleka, najlepiej słodkiego. Mleko nie wykipi, jeżeli ścianki garnka posmarujesz mlekiem lub margaryną na wysokości około 5 cm ponad powierzchnią mleka. Surowe żółtka przed dodaniem do gorącej zupy należy lekko ubić z odrobiną wody lub mleka – dzięki temu nie zetną się w mało apetyczne skrzepy.

  • Sposób na wysuszony ser żółty: wystarczy zalać go świeżym mlekiem i odstawić na kilka godzin. Śmietanka dobrze się ubije, jeśli wcześniej zostanie porządnie schłodzona, a podczas ubijania dodasz szczyptę soli. Pamiętaj także o schłodzeniu miski i trzepaczki. I nigdy nie ustawiaj miksera na najwyższe obroty, bo zamiast piany zrobi się masełko.
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz