Mięso i ryby

Poznaj dobroczynne działanie
cytryny! Mięso natarte sokiem z cytryny szybciej zmięknie podczas
smażenia, gotowania, duszenia lub pieczenia. Z kolei ryba natarta sokiem cytrynowym będzie znacznie delikatniejsza w smaku.
Pieczony drób będzie miał złocistą i chrupiącą skórkę, jeśli na
kwadrans przed końcem pieczenia posmarujesz go stopionym masłem, miodem
lub natrzesz go kostką lodu.
dla osób, którym ciemnieje rosół podczas gotowania. Zbierz szumowiny
łyżką, a do garnka dodaj: albo malutką obraną cebulę albo kilka kostek
lodu – w pewnym odstępie czasowym.
Panierka na kotletach czy rybach będzie się lepiej trzymać, jeśli porcje gotowe do smażenia wstawisz na około pół godziny do lodówki.
Zawsze smaż ryby bez przykrycia. Tylko wtedy będą chrupkie. I pamiętaj, że nie powinno się smażyć na jednej patelni różnych rodzajów ryb.
Przesoliłaś zupę? Dodaj do niej jeden lub dwa obrane surowe ziemniaki i ponownie zagotuj.
Mięso podczas smażenia nie zrobi się łykowate, jeśli będziesz je podlewać tylko ciepłym płynem; najlepiej sosem albo rosołem.
Świeżą rybę łatwiej obierzesz z łusek, jeśli wcześniej pokropisz ją octem i odstawisz na około 10 minut.Ryba szybko się rozmrozi, jeśli zalejesz ją mlekiem lub wodą mineralną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz