Mięso i ryby




  • Poznaj dobroczynne działanie cytryny! Mięso natarte sokiem z cytryny szybciej zmięknie podczas smażenia, gotowania, duszenia lub pieczenia. Z kolei ryba natarta sokiem cytrynowym będzie znacznie delikatniejsza w smaku.
  • Pieczony drób będzie miał złocistą i chrupiącą skórkę, jeśli na kwadrans przed końcem pieczenia posmarujesz go stopionym masłem, miodem lub natrzesz go kostką lodu.
  •  dla osób, którym ciemnieje rosół podczas gotowania. Zbierz szumowiny łyżką, a do garnka dodaj: albo malutką obraną cebulę albo kilka kostek lodu – w pewnym odstępie czasowym.

  • Panierka na kotletach czy rybach będzie się lepiej trzymać, jeśli porcje gotowe do smażenia wstawisz na około pół godziny do lodówki.
  • Zawsze smaż ryby bez przykrycia. Tylko wtedy będą chrupkie. I pamiętaj, że nie powinno się smażyć na jednej patelni różnych rodzajów ryb.
  • Przesoliłaś zupę? Dodaj do niej jeden lub dwa obrane surowe ziemniaki i ponownie zagotuj.
  • Mięso podczas smażenia nie zrobi się łykowate, jeśli będziesz je podlewać tylko ciepłym płynem; najlepiej sosem albo rosołem.
  • Świeżą rybę łatwiej obierzesz z łusek, jeśli wcześniej pokropisz ją octem i odstawisz na około 10 minut.Ryba szybko się rozmrozi, jeśli zalejesz ją mlekiem lub wodą mineralną.
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz