
Sałata zwiędła? Zioła wyglądają nieciekawie? Włóż je na chwilę do
zimnej wody z dodatkiem mąki ziemniaczanej – wystarczy jedna łyżeczka – a
znowu będą wyglądały apetycznie i odzyskają świeżość
Nie cierpisz przykrego zapachu kalafiora albo kapusty podczas gotowania? Wypróbuj ten trik: wrzuć na chwilę do garnka kawałek suchej skórki chleba, a następnie ją wyrzuć.
Żeby skórka cytryny albo pomarańczy podczas ścierana nie przyklejała
się do tarki, wystarczy wcześniej posmarować powierzchnię tarki
odrobiną oliwy.
Jeśli chcesz, żeby grzyby, np. pieczarki ładnie wyglądały w
sałatkach i surówkach, po oczyszczeniu skrop je sokiem z cytryny. Nie
ściemnieją. To samo dotyczy startych lub drobno pokrojonych jabłek,
gruszek, bananów i selerów.
Ziemniaki w mundurkach pękają podczas gotowania? Dodaj do wody kilka
kropel octu.Znamy sposób na to, żebyś nie zalewała się łzami podczas
krojenia cebuli. Wystarczy przed szatkowaniem włożyć ją do lodówki na
pół godziny albo do zamrażalnika na kilka minut.
Żeby drobne owoce nie kleiły się podczas zamrażania, najpierw trzeba
je umieścić na plastikowej lub styropianowej tacce albo talerzyku,
potem zapakować i dopiero włożyć do zamrażarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz