Jak zrobić krem z brokułów?

Podstawowy przepis
Najpierw gotujemy bulion – warzywny, lub mięsny i doprawiamy wedle uznania. Oczywiście można go zastąpić „kostką rosołową”, np. z braku czasu, ale pamiętajmy, że to już nie to samo. Następnie gotujemy w nim brokuły, wcześniej dzieląc je na różyczki.
Gdy brokuły będą już odpowiednio miękkie (ale nie rozgotowane), wyłączamy gaz, a po wystygnięciu blendujemy wszystko. I gotowe!
Uwaga: Brokuły świeże można zastąpić mrożonymi, mając jednak możliwość wyboru, zawsze wybierajmy świeże warzywa.
Inne możliwości
Po pierwsze, możemy zagęścić nasz krem dodając śmietanę lub jogurt naturalny, jeśli zależy nam jednocześnie na niskiej kaloryczności zupy. W przypadku jogurtu, uważajmy by się nam nie zważył.
Najbardziej kremową konsystencję uzyskamy jednak używając śmietany 30%.

Krem z brokułów inaczej niż zwykle
Szczególnie proponujemy dodanie  gorgonzoli i parmezanu.  Przygotowany krem (bez śmietany) jeszcze raz blendujemy z dodatkiem serów. Nadadzą one wyrazistego i niezwykłego smaku zupce.
Kolejną alternatywą jest dodanie awokado, które również wpłynie na zmianę smaku.


Ponadto miksując zupę, możemy dodać sporą garść świeżej bazylii.

Jak podawać?
Przygotowany krem możemy podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Bez dodatków, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Ciekawy smak daje także kilka kropel oleju z pestek dyni.
Możemy posypać go posiekaną bazylią, natką pietruszki albo szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz