Szaszłyki z kurczaka


Składniki:
filety z piersi kurczaka
cebula
papryka
patyczki do szaszłyków 
pieczarki
boczek pokrojony w kostkę
 
Filety pokroić w dużą kostkę i zamarynować.
Marynata:
4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
W czasie kiedy mięso się marynuje, przygotować warzywa. Cebulę obrać i pokroić w grube plastry. Paprykę pokroić w kostkę. Jeśli używamy dużych pieczarek, można pokroić je w ćwiartki. Boczek wędzony kroimy w plastry i w kostkę, cukinię kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian:  mięso i dodatki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz