Składniki:
- 1 cebula
- czosnek - ile kto lubi :-)
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 szkl. bulionu wołowego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano, bazylia
beszamel:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 puszka pomidorów
- ser żółty
- brokuł-
- cannelloni (ok. 12szt)
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz:
Podsmażyć posiekaną cebulę, jak już się zrumieni to dodać czosnek, a po chwili mięso.
Jak mięso się podsmaży, to należy je przyprawić (sól, pieprz, oregano i
bazylia), zalać bulionem i dodać koncentrat. Dusić na wolnym ogniu ok.
20 minut. Pod koniec dodać jeszcze raz czosnek.
Beszamel:
Masło rozpuścić na wolnym ogniu, wsypać mąkę i lekko zrumienić. Wlać mleko i gotować, aż zgęstnieje. Na końcu doprawić solą, pieprzem i dodać sok z cytryny. Można również dosypać do sosu parmezanu. Beszamel wylać na dno naczynia
do zapiekania, ułożyć makaron napełniony farszem. Zalać wszystko
pomidorami z puszki zmiksowanymi z 2 ząbkami czosnku (do tego troszkę
soli, cukru i ziół prowansalskich). Na to poukładać ugotowane różyczki
brokuła. Wszystko posypać serem i zapiekać 30min (180C), aż sos zacznie
"bulgotać".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz