CANNELLONI W SOSIE BESZAMELOWYM


Składniki:
- 1 cebula
- czosnek - ile kto lubi :-)
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 szkl. bulionu wołowego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano, bazylia

beszamel:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml mleka
- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 puszka pomidorów
- ser żółty
- brokuł-
- cannelloni (ok. 12szt)

Sposób przygotowania:
Przygotować farsz:
Podsmażyć posiekaną cebulę, jak już się zrumieni to dodać czosnek, a po chwili mięso. Jak mięso się podsmaży, to należy je przyprawić (sól, pieprz, oregano i bazylia), zalać bulionem i dodać koncentrat. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec dodać jeszcze raz czosnek.
Beszamel:
Masło rozpuścić na wolnym ogniu, wsypać mąkę i lekko zrumienić. Wlać mleko i gotować, aż zgęstnieje. Na końcu doprawić solą, pieprzem i dodać sok z cytryny. Można również dosypać do sosu parmezanu. Beszamel wylać na dno naczynia do zapiekania, ułożyć makaron napełniony farszem. Zalać wszystko pomidorami z puszki zmiksowanymi z 2 ząbkami czosnku (do tego troszkę soli, cukru i ziół prowansalskich). Na to poukładać ugotowane różyczki brokuła. Wszystko posypać serem i zapiekać 30min (180C), aż sos zacznie "bulgotać".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz