Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki - 3 jajka
- sól 2
- cebule
- łyżka masła
- gotowana wołowina
- 1–2 łyżki tartej bułki
- pieprz
- kminek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj, obierz. Połowę ugotuj, ostudź,
rozgnieć widelcem. Resztę zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij. Wymieszaj z
ugotowanymi. Dodaj mąkę, 2 jajka, szczyptę soli, zagnieć ciasto. Cebule obierz i posiekaj, przesmaż na maśle, wymieszaj ze zmieloną wołowiną. Dodaj tartą bułkę i jajko, przypraw do smaku.
Wyrób masę. Z ciasta formuj placuszki, na środku każdego połóż porcję
farszu, ulep małe pyzy. Gotuj w osolonym wrzątku, 5 min od wypłynięcia.
Podawaj z cebulką podsmażoną na maśle i surówka, np. z marchwi i jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz