PYZY Z MIĘSEM


Składniki:
- 1 kg ziemniaków 
- 4 łyżki mąki - 3 jajka 
- sól 2
- cebule 
-  łyżka masła 
- gotowana wołowina 
- 1–2 łyżki tartej bułki 
-  pieprz 
- kminek 

Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj, obierz. Połowę ugotuj, ostudź, rozgnieć widelcem. Resztę zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij. Wymieszaj z ugotowanymi. Dodaj mąkę, 2 jajka, szczyptę soli, zagnieć ciasto. Cebule obierz i posiekaj, przesmaż na maśle, wymieszaj ze zmieloną wołowiną. Dodaj tartą bułkę i jajko, przypraw do smaku. Wyrób masę. Z ciasta formuj placuszki, na środku każdego połóż porcję farszu, ulep małe pyzy. Gotuj w osolonym wrzątku, 5 min od wypłynięcia. Podawaj z cebulką podsmażoną na maśle i surówka, np. z marchwi i jabłka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz