Składniki:
2 skrzydełka z kurczaka lub dwie pałeczki z kurczaka
marchew, pietruszka, kawałek selera
słoiczek koncentratu pomidorowego, lub sok pomidorowy
pęczek pietruszki lub koperku
przyprawy (sól, pieprz)
pół kubeczka słodkiej śmietanki
2-3 litry wody
1,5 łyżeczki masła
Mięso wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Warzywa obrać i dowolnie pokroić. Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie wrzuć warzywa i gotuj jeszcze wszystko 20 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy lub wlej sok pomidorowy i przyprawy - gotuj 5 minut. Pod koniec w małej ilości zupy rozmieszaj śmietankę lub mleko i dodaj do całości. Na koniec wrzuć zieleninę i dodaj 1,5 łyżeczki masła. Zupę można podawać z ryżem, lanymi kluskami, łazankami, dowolnym makaronem. Bardziej dietetyczna (chuda) będzie zupa przygotowana na samych warzywach i bez śmietany, lub też ze śmietaną niskoprocentową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz