MOJA ZUPA GULASZOWA


Składniki:
- 1 kg wołowiny lub w tańszej wersji 1 kg karkówki bądz łopatki wieprzowej
- 5 większych ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kostka rosołowa
- 2 duże marchewki
- szczypane ciasto ( wyrobić mąkę z wodą do uzyskania konsystencji ciasta na pierogi+ szczypta soli )
- sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy do momentu, aż cała woda z niego wyparuje i mięso zacznie się widocznie podsmażać (chodzi o to żeby uzyskało ciemno brązowy kolor). Kiedy mięso będzie już podsmażone, przekładamy je do garnka, zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy liść laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego i dusimy do miękkości. W międzyczasie do garnka z 3 - 4 litrami wody dodajemy kostkę rosołową, marchewkę pokrojoną w plastry oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Do wywaru szczypiemy kluski. Kiedy mięsko będzie już miękkie, wlewamy je razem z wodą w której się dusiło do garnka z wywarem i kluseczkami. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz