- mięso mielone wieprzowe około 1/2 kg (łopatka)
- jajko
- bułka tarta
- cebulka
- przyprawy :sól pieprz
- woda, około 2 szkl.
- koperek
- 1/2 marchewki
- śmietana
- kostka rosołowa
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko,przyprawy, bułkę tartą i podsmażoną cebulkę.
Gotujemy wodę z kostką rosołową, lisciem laurowym,zielem angielskim,solą ,pieprzem,marchewką startą na tarce jarzynowej na grubych oczkach.Z mięsa formujemy pulpeciki i wrzucamy na wrzątek.Dodajemy koperek drobno pokrojony. Gotujemy około 15 min.na wolnym ogniu,po czym zaprawiamy mąką i śmietaną doprawiamy do smaku.
Zamiast koperku można użyć koncentratu pomidorowego,wówczas będziemy mieli klopsiki w sosie pomidorowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz