Mówi się, że ziemniaki są kaloryczne i powinny unikać ich osoby będące na diecie. Okazuje się jednak, że mają ok.
70kcal w 100g, a tak naprawdę tuczą sosy i tłuszcze, które do nich
dodajemy. Nie wyłączajmy ich więc z naszego jadłospisu, gdyż mogą
poszczycić się bogactwem właściwości odżywczych.
Zapominane wartości odżywcze ziemniaków
Przede wszystkim, stanowią źródło potasu i magnezu, oraz (w
mniejszej ilości) żelaza, fosforu i wapnia, dzięki czemu obniżają
ciśnienie krwi, stanowią budulec kości oraz poprawiają przemianę
materii. Warto też wiedzieć, że są one lekkostrawne, poprawiają pracę jelit oraz dzięki zawartości błonnika, są pomocne przy zaparciach. Ponadto, dostarczają naszemu organizmowi cały arsenał witamin: A, C, B1, B2, B3, B6 oraz PP.
Przygotowanie ziemniaków do gotowania
Należy je obrać – z tym, że jak najcieniej, gdyż najwięcej witamin i minerałów znajduje się pod skórką, a następnie dokładnie wypłukać.
Jeśli pokroimy je (np. na 4 części) – ugotują się szybciej.
Dobrze jest także, żeby były w miarę możliwości podobnej wielkości.
Ziemniaki gotujemy przez ok. 20-30 minut, w zależności od odmiany i mocy kuchenki. Zalecamy sprawdzić po 20 minutach, czy są już dobre – wkładając widelec. Jeśli wchodzi bez problemu i czujemy, że ziemniak jest miękki – to znak, że jest już gotowy.
Nie zapominajmy o posoleniu ziemniaków w trakcie gotowania.
Gdy nasze kartofle się już ugotowały – odcedzamy je i podajemy w całości lub tłuczemy, np. z dodatkiem masła.W celu uzyskania niecodziennego aromatu - do gotowania ziemniaków można dodać cebulę, czosnek lub gałązkę dowolnych, świeżych ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz